Scriitorul  american Mark Twain a ajuns la următoarea revelaţie:“Am descoperit că nu ai cum şti cu siguranţă că iubeşti sau urăşti nişte oameni până când nu călătoreşti impreună cu ei”. Mi-ar fi interesant ce ar fi spus Twain despre rolul unui ghid de turism în această călătorie?! Cu 6 ani în urmă am avut ocazia să cunosc un ghid care se află tocmai la 462 km distanţă de mine dar am impresia că ar sta vis-a-vis. Îi spune Iaver Tudor, nu aş putea să îl compar cu nimeni deoarece este unic în felul său mai ales prin sociabilitatea de care dă dovadă zilnic. Vă invit în continuare să citiţi o discuţie amicală care sper să vă motiveze  spre noi călătorii şi aventuri.

13940086_1263366763696423_1668264168_o

Cum a început povestea ta de succes în domeniul turismului?

Întâi de toate ar trebui să spun că e mult până la a avea succes, dar cert e că în 2016 am un an mult mai bun. Pot spune ca de mic mi-au placut călătoriile, am urmat o facultate în domeniu la Universitatea Romano-Americana secţia Economia Turismului Intern şi Internaţional. Am lucrat şi la recepţia unui hotel, într-o agenţie de turism şi apoi am decis să urmez cursul de ghid de turism. A fost greu la început dar treptat  am căpătat mai multă încredere în mine şi am invăţat diverse tehnici şi de la alţi ghizi mai cu experienţă. În meseria asta inveţi de la fiecare om pe care îl întâlneşti.

Ce cunoştinţe în bagajul său trebuie să poarte un ghid de turism ?

Una din cele mai importante e să fie un bun psiholog deoarece trebuie să incerci pe cât posibil să îi inţelegi pe cei din jurul tău . Cunoştinţe şi capacităţi în domeniul leadershipului fiindcă la un moment dat trebuie să controlezi mulţimea şi să te impui deoarece nu toţi sunt educaţi, binevoitori şi împăciuitori. Poţi să dai peste fel de fel de cârcotaşi care mai caută nod în papură. Neapărat să cunoşti limbi străine şi să fii familiarizat cu specificul destinaţiei(geografie , istorie ,arhitectură ,etc).  Simţul umorului şi glumele sunt binevenite. Dicţia la fel deoarece va trebuie să vorbeşti tare şi clar pentru ca să  fii auzit de tot autocarul.

 Eşti hiperactiv pe facebook atât în chat cât şi în postările de pe wall, cum explici acest fenomen? E legat de profesie ,un mod de a fi, ori un viciu ?

Posibil să fie viciu. Eu sunt foarte pasionat de ce fac şi îmi place să impărtăşesc din informaţiile mele. Locul meu de munca imi permite să intru în contact cu cel puţin 20 de persoane pe zi iar online şi mai multe. La centrul de informare intâlnesc mulţi turişti străini ce doresc să călătorească prin ţară cât şi online cu alţi ghizi. Vorbesc tet-a-tet cu prietenii apropiaţi la o terasă iar pe seară în chat cu cei aflaţi în alte ţări.

 Ce destinaţii din Romania le recomazi turiştilor să viziteze?

Bucovina pentru tradiţiile şi mănăstirile pictate din vremea lui Ştefan cel Mare şi Petru Rareş. Maramureş-Cimitirul Vesel, bisericile şi mocanita (trenul de munte) de pe Valea Vaserului Transilvania cu bisericile sale fortificate. Dobrogea cu vestigiile sale romane, greceşti ,genoveze,staţiunile de pe litoral, Delta Dunarii şi cetăţile dacice din judeţul Hunedoara.Monumentele create de Constantin Brâncuşi în Târgu Jiu. Fiind un bucureştean voi recomanda capitala Romaniei deoarece este interesantă prin autenticitatea sa. Edificiile fiind de inspiratie arhitecturală franţuzeasca alături de gigantul Palat al Parlamentului, a doua cladire din lume ca suprafaţă dupa Pentagon, mici bisericuţe ortodoxe, Muzeul Satului, etc.

10428714_827634763946246_6952963021735796146_n

Unde iţi doreşti neapărat să ajungi călătorind?

Cel mai mult mi-aş dori să ajung în Brazilia şi Australia cu scopul de a admira peisajele şi să simt viaţa de noapte plină de petreceri tematice.

Cum ţi se pare lumea din Republica Moldova, consideri Chişinăul e a doua casă pentru tine?

Vreau să spun că experienţa mea legată de Moldova de peste Prut durează încă din 2010 şi de atunci tot vin la Chişinău cu prima ocazie. Încă de când eram în şcoala generală au venit primii poeţi basarabeni ce ne-au înmânat cărţi de poezie, îmi aduc aminte de Grigore Vieru, de regretaţii Ion şi Doina Aldea Teorodorovici şi de asemenea despre tot ce ne leaga: limba, folclorul, obiceiurile, tricolorul! Ce am descoperit la Chişinău este o lume care tocmai parăsise regimul autoritar din timpul lui Voronin, locurile mi se păreau cunoscute deşi nu mai fusesem până acum. Chişinăul imi amintea intr-o anumită măsura de Bucureştiul copilăriei mele iar lumea iniţial mi s-a părut mai temătoare,mai rezervata. Lucrurile s-au mai schimbat…au mai aparut televiziuni. Oamenii, îndeosebi tinerii au mai calătorit. Da!, pot considera Chişinăul a doua mea casă deoarece am găsit aici persoane ambiţioase, oameni ce din puţinul lor pun ce au mai bun pe masă, oameni frumoşi, oameni la care revin cu drag de fiecare dată. Doresc să stau  în ograda omului întreţinînd o discuţie la un păhar de vin. Îmi doresc mult să vizitez Soroca, cramele renumite dar şi mănăstirile Ţîpova, Capriana, biserica de la Căuşeni, etc. Mai pot spune că lumea din Moldova pare foarte dezamagită de tot ce se întamplă. Astfel căutând o scăpare ea s-a divizat în diverse tabere neştiind în ce şi în cine anume să mai creadă. Sper că timpul le va rezolva pe toate.

11045299_10204335230833266_358121356546352201_n

 Ce apreciezi şi deteşti la o persoană?

Apreciez omul ce e punctual , glumeţ, cu respect pentru valori. Detest superficialitatea, vorba aia cu „lasă că merge şi asa”, minciuna, graba noastra ce pare din ce în ce mai mare, graba în tot ce facem.

Care e primul gând ce îţi vine cînd te trezeşti dimineaţa?

Astăzi va fi mai bine! Oare ce lucruri noi mă aşteaptă ?! Bun, uneori şi Mmmm ce aş mai fi dormit 🙂

Cum te vezi peste 10 ani?

  Bună întrebare. Poate să am propriul meu hostel (hotel de tineret) plus propria mea familie. În orice caz cu siguranţă mă vad în Romania.

12779224_576699452480679_6288047243453752209_o

Unde te gasim pentru a beneficia de serviciile tale?

Ma găsiţi la Bucureşti pe Lipscani 48 unde avem sediul. Pe Facebook (iaver.tudor) , la telefon, email şi undeva în Balcani. 🙂

 Esti un ghid scump?

Depinde de circuit şi ce vrea turistul. Cel mai des se cer tururi de o zi iar acestea nu sunt scumpe.

Sfaturi importante pentru turişti?

Să se informeze despre destinaţie în special obiceiurile locului, bugetul estimative şi ce se poate vizita. Personal le recomand celor aflaţi in excursii de lunga durata să vada şi alte locuri decât doar o singură destinaţie  pentru a avea o imagine mai clară.

Un mesaj de final pentru admiratoarele , prietenii si acea minoritate care înca nu te cunoaşte

Simpatică provocare! Mulţumesc! Fiţi seriosi , nu uitaţi de cei dinaintea voastră, informaţi-vă, dansaţi, mergeţi la muzee, iubiţi viata cu tot ce vă oferă. Vă invit să calatoriţi cu mine !

13913853_10207873906337942_7518361207063174683_o

Îţi mulţumesc Tudore din simplul motiv că eşti un prieten de drum bun. Răspunsurile sincere la interviu au oferit nota unei excursii în meseria ghidului de turism. Cine are drum spre Bucureşti indubitabil nu se va rătăci în cazul în care va apela la un ghid receptiv precum e Iaver Tudor Gabriel.

Alexandru Statnîi